De bieren
Scheuvelloper
De Scheuvelloper is een krachtige winterbok.
Het is hartje winter. Het is al een tijdje goed koud en er staat een straffe oostenwind. De ijsmeester is aan het kijken of het ijs dik genoeg is om de mensen te verblijden met het nieuws dat er geschaatst kan worden. Of “scheuveln” zoals men dat in Drenthe noemt. De dorpelingen staan te trappelen en daar is dan eindelijk het knikje van de ijsmeester. Er kan geschaatst worden! De eerste mensen gaan voorzichtig het ijs op, de eerste baantjes zijn een feit. Na een hele middag schaatsen, is het tijd om even lekker op te warmen. En hoe kan men dat nu beter doen dan met onze Scheuvelloper. Lekker bij de open haard met een stukje pure chocolade, of een stukje oude kaas. Dit is pas genieten!
De scheuvelloper is een donker gekleurd, krachtig bier. De kruidige tonen en een alcohol percentage van ongeveer 7% maakt dit bier zeer geschikt voor de koude gure wintermaanden.
Suydenvelder
De Suydenvelder is een heerlijk, helder Saison Bier.
De Saison vindt zijn oorsprong halverwege de 19e eeuw.
Het is een seizoenbier dat oorspronkelijk door de boeren in de winter werd gebrouwen. Dit frisse biertje werd gedronken door de seizoenarbeiders in het oogstseizoen en werd als een deel van het salaris ingezet. Het is een bier dat hedendaags niet veel meer wordt gebrouwen. Om onduidelijke redenen en erg jammer want het is een erg lekker bier.
De Suydenvelder kenmerkt zich als een sprankelend en fris bier, met een heerlijk kruidig en citrusachtig karakter. Dit biertje kun je het hele jaar door drinken, is licht van kleur en met een alcohol percentage van rond de 5% een heerlijke dorstlesser!
Knaolgraover
De Knaolgraover is een rood/koper kleurig bier van hoge gisting.
Wie bij ons op het mooie Schoonoord komt zal vroeg of laat het Oranjekanaal tegen komen. Halverwege de 19e eeuw zocht men naar een weg om de turf uit Zuidoost Drenthe richting de Drentsche hoofdvaart te brengen. De knaolgraovers kregen de opdracht om een vaarweg door de hondsrug te maken. Dit hield in dat men bij Schoonoord door de zogenaamde “rug van Rolde” heen moest. De hoge kanaal oevers in het dorp geven aan hoe zo’n immens karwei dit geweest moest zijn. Dit bier is daarom een eerbetoon aan deze harde werkers!
Voor het brouwen van de Knaolgraover zijn 3 soorten mout gebruikt. Gerst, Rogge en tarwe. In combinatie met de zorgvuldig gekozen hopsoorten, is het een heerlijk bier met een prachtig rode/koperachtige kleur. Met een alcohol percentage van ongeveer 5% is dit een lekker doordrinkbaar bier waar men het hele jaar door van kan genieten.
Weidebokker
De Weidebokker is een heerlijk fris lentebok bier.
Na een hele winter beschermd te zijn geweest tegen de gure winterse omstandigheden, is het tijd voor de koeien om lekker de wei weer in te gaan. Het mooie weer doet z’n intrede en het gras groeit weer goed. Eén voor één komen de koeien naar buiten en bokken erop los!
Het begin van de lente!
En ook het begin van het ó zo lekkere lentebok seizoen!
Dit lichtblonde bier van hoge gisting kenmerkt zich door een fris, bloemig karakter. Het is namelijk gebrouwen met vlierbloesem. Dit bier heeft een goede body met een alcohol percentage van ongeveer 6%.
Je kunt de lente proeven!
Donderjaoger
De Donderjaoger is een heerlijk vol zwaar blond bier.
Zit niet zo te donderjagen, dit heeft jouw moeder of vader vast wel eens tegen je geroepen toen je nog klein was. Donderjagen betekend kattenkwaad uithalen, stout zijn, het iemand lastig maken. Dit biertje, de Donderjaoger is een vol zwaar blond biertje, maar niet te bitter met een licht zoete ondertoon. Een echte donderjager dus.
De Donderjaoger is een heerlijk vol zwaar blond bier.
Lichtzoet en niet te bitter.
Dit bier heeft een goede body met een alcohol percentage van ongeveer 8,7%.
Perfect voor elke gelegenheid.
Gaorenklopper
De Gaorenklopper is een heerlijke quadrupel.
Een 'garenklopper' was vroeger een ambacht. Linnen kettingdraden moesten geverfd worden, voordat ze op het weefgetouw gingen, In het verfbad bleven ze allemaal aan elkaar klitten. Dus wanneer de garens droog waren, moesten ze nog van elkaar geklopt worden. Door er hard op te slaan, kwamen de draden weer los van elkaar. Dat was enorm vies werk, waarschijnlijk werd dit in die tijd door mensen met een lage of wel geen opleiding gedaan. In die tijd sprak je over de minste snuggere werknemers. Het woord 'gaorenklopper' wordt vandaag de dag dan ook gebruikt voor 'sufferd, lummel, onbenul, domme, onhandige, vreemde maar ook eigenwijze vent, halve gare of grappenmakker'. Gaorenklopper was het Drentse woord van 2021.
De Gaorenklopper is een heerlijke quadrupel. Door het gebruik van eik gerookte tarwemout zit er een extra dimensie in dit bier. Donker van kleur en wat hoger in alcohol, 9,5%. Om even rustig van te genieten.
LOONWERKER
De Loonwarker is een heerlijk romige dunkel weizen.
De Loonwarker. Een graag geziene gast in het boeren leven. Vroeger was groter materiaal vaak eigendom van het loonbedrijf die ermee van boerderij tot boerderij trok. Dit omdat de aankoop van zulke machines niet rendabel was. Vandaag de dag is dit vaak nog steeds het geval. Veel boeren besteden taken zoals het dorsen van graan of het hakselen van mais uit aan de loonwarker. Daarom is dit een hele belangrijke schakel in het boerenbestaan. Een eerbetoon dus aan deze beroepsgroep! Proost!
De Loonwarker is een heerlijk romige dunkel weizen. Met tonen van caramel en zoethout. met 5,9% alcohol een lekkere doordrinker. Een bier om het hele jaar van te genieten!
kopstubber
De kopstubber is een heerlijke herfstbok.
De Kopstubber. Ook wel de ragebol genoemd. Een handig attribuut om de spinnenwebben en het stof te verwijderen. Door z’n handige bolvorm ideaal om in de hoeken te komen. Voornamelijk in het najaar hebben we die vervelende spinnenwebben weer overal zitten. Als dit klusje geklaard is gaan we weer lekker bij de kachel zitten. Met een Brinx Kopstubber erbij natuurlijk! Even weer tot rust komen..
De Kopstubber is een heerlijke herfstbok om het najaar weer in te luiden. Door het gebruik van verschillende moutsoorten heeft deze bok een zacht caramel achtig karakter. Een bier om lekker voor te gaan zitten. 8,5% alcohol.
Hunebedbouwer
De hunebedbouwer is een heerlijke boeren blond.
Wie Drenthe zegt, zegt hunebedden. De provincie ligt er vol mee. 52 maar liefst! Maar wat zijn het eigenlijk? We denken dat ze dienst deden als grafkelder, al zijn er nooit skeletten of iets dergelijks gevonden. Ook zijn er vele uiteenlopende mythes over hoe ze gebouwd zijn. Misschien dat de tijd ons nog eens iets leert over de waarheid. We proosten met dit bier in ieder geval op de hunebedbouwer!
De hunebedbouwer is een heerlijk fris blond bier gebrouwen met een vleugje Drentse heide! Met een citrusachtig karakter en een volle body een heerlijk bier om het hele jaar door van te genieten! Dit heerlijke bier bevat 5.5% alcohol.